הראשון שמלמד אותנו מה היא תשובה הוא קין. ר' חמא מתאר כי לאחר שקין עשה תשובה על חטאו במילים "…גדול עווני מנשוא",[1] הוא יצא בשמחה ממקומו ופגש את אדם הראשון:
"ויצא קין מלפני ה'… רבי חמא בשם רבי חנינא בר רבי יצחק אמר: יצא שמח. היך מה דאת אמר [כמו שנאמר]: הנה הוא יוצא לקראתך וגו'. [2] פגע בו אדם הראשון אמר לו: מה נעשה בדינך? אמר לו: עשיתי תשובה ונתפשרתי, התחיל אדם הראשון מטפח על פניו. אמר: כך היא כחה של תשובה, ואני לא הייתי יודע?…"[3]
באחת מדרשותיו על פרשת בראשית מביא רבי שמואל דנציגר (1923-1860), האדמו"ר השלישי בחסידות אלכסנדר, מאמר בשם אביו רבי יחיאל דנציגר (1894-1828), ובו הוא עוסק במהות תשובתו של קין. הוא מפרש את המילה "נתפשרתי" מלשון פשרה בין שני בעלי דין המגיעים להבנה ולפיוס ותשובה כזאת שעשה קין בעצם באה לתקן את שורש חטאו.
רבי שמואל מסביר כי חטאו של קין היה שהתרעם על שמנחתו של הבל התקבלה ומנחתו לא: "…ויחר לקין מאד ויפלו פניו",[4] קין לא הבין מדוע רבונו של עולם לא מקבל את מנחתו ואף כעס על כך. תשובתו בבסיסה היא המעבר שלו מהמקום של הכעס ותחושת הקיפוח למקום של ביטחון בריבונו של עולם גם במקומות אותם הוא לא מבין וקבלתם:
"…וכשעשה תשובה בא לכלל דעת והבין כי צדיק אתה ד' וישר משפטיך,[5] כי הבורא ית"ש [יתברך שמו] צדיק וישר הוא, ומאתו לא תצא הרעות, ולזה אמר עשיתי תשובה ונתפשרתי, כלומר שע"י [שעל ידי] התשובה נעשה ישר בעיניו הענין".[6]
לגבי דידו של רבי שמואל, תשובתו של קין היא מה שהגיע להבנה שכל מה שעובר עליו מקורו בהשגחה פרטית ומגיע מרבונו של עולם, ובעקבות כך הוא לומד לקבל גם את הדברים הקשים שעוברים עליו בחייו.
רבי שמואל סובר כי תפילה הבאה מתוך נקודת מוצא כזאת בכוחה להביא למתפלל שפע טוב ולהפוך 'דין' ל'רחמים':
"שבאמונתם הטהורה שהכל רחמים הם ממתיקים הדינים בשורשן".
אבקש להציע כי פעולת ההמתקה מתאפשרת כיוון שכאשר האדם מגיע במאמצים רבים להבנה שהאירועים הקשים שעברו עליו מקורם בהשגחה פרטית וגם בדינים טמון, גם אם לא גלוי לו, חסד אלוהי, אזי הוא מגיע לאמונה בתכליתם ובייעודם וממילא הם הומתקו במידת מה.
מתשובתו של קין יוצא לימוד הרלוונטי לכל אחד ואחת מאתנו, במיוחד על סיפה של השנה החדשה. במהלך השנה אנחנו עוברים לעיתים דברים קשים או אירועים משבריים כאשר חלק גדול מהקושי הוא חוסר ההבנה מדוע הם קרו והתסכול הנלווה מכך. סיפורו של קין מלמד אותנו היבט נוסף של תהליך התשובה, בו האדם שב לא רק מחטאיו ופורט את מעשיו, אלא שב מן התסכול ומן תחושת הריחוק מריבונו של עולם, אל קשר וקרבה מחודשת אליו – תשובה של הבנה שמביאה את האדם מפוייס ושלו יותר לקראת תפילות הימים הנוראים.
[1] בראשית,ד, יג.
[2] בפסוק זה מתוארת תגובתו של ה' לבקשת משה שיבחר במנהיג אחר לעם ישראל: "וַיִּחַר אַף ה' בְּמֹשֶׁה וַיֹּאמֶר הֲלֹא אַהֲרֹן אָחִיךָ הַלֵּוִי יָדַעְתִּי כִּי דַבֵּר יְדַבֵּר הוּא וְגַם הִנֵּה הוּא יֹצֵא לִקְרָאתֶךָ וְרָאֲךָ וְשָׂמַח בְּלִבּוֹ";שמות, ד, יד.
[3] בראשית רבה, כב, סימן יג
[4] בראשית,ד,ה.
[5] מתוך:תהילים, קיט, קלז.
[6] דנציגר שמואל, תפארת שמואל, בראשית, ירושלים, תשנ"ו עמ' 5.